Translate

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Τα ψέματα που αγάπησα









Πολλές φορές αγαπήσαμε παραμύθια. Όχι γιατί ψάχναμε την ψευτιά και την απάτη, μα εξαιτίας μιας εσώτερης ανάγκης για τα μικρά στολίδια που δίνουν λάμψη στο δρόμο και βάζουν φωτεινά βελάκια να προχωρήσεις. Το παράλογο είναι πως από την αρχή ξέραμε αλλά άντε να μαντρώσεις την ελπίδα και να της βάλεις χαλινάρι μην τύχει και λοξοδρομήσει. Αυτά είναι δύσκολα. Μοιάζει με ανήλιαγο καλντερίμι που μυρίζει κάτουρο και αλκοόλ. Αντέχεται η βρώμα και η δυσωδία της εγκατάλειψης; Αν βάλεις όμως ένα φιόγκο, μια κορδέλα, ένα αυτοκόλλητο, ζωγραφίσεις και μια καρδούλα τότε υποφέρεται αλλιώτικα το κενό.


Ο τροχός γυρίζει! Μέγα ψέμα! Μπορεί να μην υπάρχει και μεγαλύτερο. Ποιος άνομος άνθρωπος το σκαρφίστηκε και μπήκαμε όλοι μαζί στον πειρασμό να περιμένουμε; Κι αν όντως γυρίζει μήπως αλλάζει δρόμο και χάνεται από το οπτικό μας πεδίο;


Για πάντα! Ψέμα δεύτερο. Ηχηρό, μεγαλόπρεπο, πολλά υποσχόμενο, οδηγός της ματαίωσης! Το «πάντα» δεν είναι για πάντα και ούτε είναι τα πάντα. Απλά δεν υπάρχει καμιά συνταγή μαγική για να το κρατήσεις σαν υπόσχεση αέναη με ιστορική συνέχεια. 


Αυτό που δε σε σκοτώνει σε κάνει δυνατότερο! Πιο υποψιασμένο και καχύποπτο μπορεί. Δυνατότερο όμως σε καμία περίπτωση. Κι αν ψάχνεις πριν τα ψηλά τώρα θα αρκεστείς στο μπόι σου κονταίνοντας το λιγότερο δύο εκατοστά. 



Θα αλλάξω τον κόσμο! Μεγαλώνοντας συνειδητοποιείς πως ούτε τον εαυτό σου δεν κατάφερες να αλλάξεις και θα καταφέρεις να αναμετρηθείς με το σύμπαν;; Μεγαλοϊδεατισμός λέγεται αυτό και μάζεψε τον πριν να είναι αργά. «Αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ».



Δε θα κρατήσω κανένα μυστικό! Οι περισσότερες σκέψεις είναι μυστικές. Δεν τις μοιράζεσαι ούτε με τον άλλο εαυτό σου. Εκείνο το σκοτεινό που παραμονεύει στη γωνία, καραδοκεί και περιμένει την πτώση. Ούτε κι αυτός θα σου εκμυστηρευτεί ποτέ τις μύχιες σκέψεις του. Άρα το παιχνίδι λήγει με ισοπαλία.

Θα αναστηθούμε! Και να πάμε που; Και μετά τι θα έχουμε να κλαιγόμαστε και τι να περιμένουμε; Όταν το ψέμα γίνει αλήθεια και το όνειρο πραγματοποιηθεί δε θα έχει πια την ίδια γλύκα η προσμονή!



Θα βρω το άλλο μου μισό! Δεν χρειάζεται να το ψάξεις για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είσαι μισός άνθρωπος. Ολόκληρος είσαι κι εσύ και ο άλλος και όταν συναντηθείτε θα είστε δυο άνθρωποι και όχι ένας με τις αντιθέσεις σας και τις διαφορετικές προσδοκίες σας. Κι αν τύχει να συμπέσουν τότε ο κόσμος θα μοιάζει πιο εύκολος.


Δε θα με ξεχάσει ποτέ! Και τι είσαι δηλαδή για να μη σε ξεχάσει; Μόλις στρίψει τη γωνία και απομακρυνθεί θα ρίξει ένα αναστεναγμό όλο ανακούφιση λες κι έφυγε από πάνω του όλο το βάρος της γης. Και λίγο αργότερα δε θα υπάρχεις ούτε στη ζωή μα ούτε και στη σκέψη του. Η αθανασία υπάρχει μόνο σαν όνομα!



Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο! Στην κόλαση πάνε γιατί αν ήταν για τον παράδεισο θα ήταν ακόμα μαζί και θα παλεύανε για τα επίγεια και καθημερινά με αξιοπρέπεια. Τα όπλα τα καταθέτεις όταν νιώθεις πως έφτασες στο τέρμα και ψάχνεις μια άλλη αφετηρία.


Δε θα το ξανακάνω! Η επανάληψη όμως κρύβει μια γλυκιά σοφία. Ταυτίζεται με την κοσμοθεωρία σου γιατί κατά βάθος πάντα ίδιοι είμαστε. Είναι η σοφία της παρόρμησης που όσο κι αν δημιουργεί δυσκολίες και μαύρες σκέψεις εκ του αποτελέσματος, εντούτοις είναι κομμάτι δικό σου και το αγαπάς. Και ό,τι αγαπάμε το προβάλλουμε κατ’ επανάληψη! 



Θα βάλω μια τάξη στη ζωή μου! Οι πιο τακτοποιημένοι άνθρωποι είναι οι πιο ατακτοποίητοι μέσα τους! Αυτό είναι νόμος άγραφος που δεν υπακούει σε καμιά λογική νομοτέλεια και αποτελεί μια σανίδα σωτηρίας από το φόβο του μηδενός. Γιατί αν όλα τακτοποιηθούν θα έχω μόνο το τίποτα και δε θα παιδευτώ για να πάω πιο πάνω.



Αγαπημένα ψέματα που υποστηρίζω φανατικά με απόλυτη βεβαιότητα και πίστη χειρότερη από την πίστη όλων των θρησκόληπτων. Κι ας ξέρω ότι η αλήθεια είναι διαφορετική και ποτέ ίδια και σε καμία περίπτωση ταυτόσημη και κοινή για όλους. Εξάλλου αν υποκριθώ ότι τα γνωρίζω όλα δε θα προσμένω ποτέ το απρόσμενο και τη έκπληξη από το αναπάντεχο! Αγαπάμε τα παραμύθια γιατί βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι ψεύτες με πολλές πιθανότητες να καταφέρουμε να τα μετατρέψουμε σε αλήθειες! Την αλήθεια πολλοί εμίσησαν! Τα κατά συνθήκη ψεύδη ουδείς!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου